ELLEN GIELES Beeldend kunstenaar

OVER MIJN WERK 
 
Mijn beelden vinden hun voedingsbodem o.a. in onze consumptie- en wegwerpmaatschappij. Verpakking, de buitenkant van mensen en dingen wordt vaak belangrijker gevonden dan de inhoud, de binnenkant. Dieren worden doorgefokt voor consumptie tot ze zo vol troep zitten dat we ze niet meer kunnen eten. We slachten zelfs elkaar af: je ziet het over de hele wereld gebeuren. We willen elkaar beheersen, we willen de natuur beheersen, terwijl we er juist zo afhankelijk van zijn..... 
 
Mijn werk bestaat uit gevonden en zorgvuldig verzameld "afval". Ik raap op wat andere mensen weggooien; ik verzamel dat wat de natuur achterlaat. Alles met zijn eigen verleden en reden van bestaan. Die "losse" onderdelen zijn vaak door mensen uit hun eigenlijke omgeving gehaald. (platgereden, gedeeltelijk opgegeten..) Deze "dode" dingen geef ik een nieuw leven in een poëtische assemblage, Een "stil-leven" ontstaan vanuit mijn visie op onze hedendaagse maatschappij, vanuit mijn geloof dat we voorzichtig moeten omgaan met de wereld om ons heen. 
 
Het eigen verhaal van het materiaal, de essentiële vanzelfsprekendheid van de vorm en de relatie tussen deze twee gegevens vormen hierbij een belangrijk uitgangspunt. Ik zit niet vast aan één discipline. Mijn idéé moet goed tot uitdrukking kunnen komen. De ene keer heb ik er olieverf voor nodig, de andere keer werkt fotografie beter. Het volgende beeld moet juist weer driedimensionaal zijn. 
 
Er komen steeds meer door de mens gemaakte dingen mijn werk binnengeslopen......het natuurlijke blijft aanwezig maar er is iets aan het veranderen. Er komt iets bij............op een voor mij zeer natuurlijke manier. Voorzichtig komen er industrieel vervaardigde zaken, mensfiguren, onderdelen van het menselijk lichaam bij. De natuur en de mens gaan door elkaar lopen, onlosmakelijk verbonden in onze maatschappij. 
 
Een interessante stap in mijn werk, confronterend… Ogen die je aankijken, vingerafdrukken, vluchtelingen komen via heerlijke pistachenootjes en mosselschelpen tot leven. En dit steeds op een natuurlijke manier bijeengebracht.

Ξ MENU